Bloeddrukmeters

Normale bloeddruk en de bloeddrukmeter

Met een bloeddrukmeter kunt u zelf de bloeddruk meten. Er zijn twee soorten bloeddrukmeters. Deze meten de bloeddruk op verschillende plaatsen. Je kunt de bloeddruk meten bij de pols met een polsbloeddrukmeter of bij de bovenarm met een bovenarmbloeddrukmeter. De bloeddruk wordt altijd gemeten ter hoogte van het hart om een zo betrouwbaar mogelijke uitslag te krijgen. Als u gebruik maakt van een polsbloeddrukmeter dan moet u ook de arm omhoog houden. Een goede polsbloeddrukmeter heeft een indicator die aangeeft of de arm in de juiste positie is. Bij de bovenarmbloeddrukmeter wordt er een manchet bevestigd om de bovenarm ook ter hoogte van het hart.

Bloeddrukmeter Omron M6 Comfort
Omron M6 Comfort Bloeddrukmeter is een bovenarm bloeddrukmeter.

Indicator voor normale bloeddruk

De beste bloeddrukmeters in de markt zijn van het merk Omron. De meest recente modellen beschikken over speciale LED indicatoren die aangeven of de bloeddruk valt binnen de norm die algemeen wordt beschouwd als zijnde een normale bloeddruk. Let wel dat deze grenzen algemeen zijn en dat in specifieke situaties er niet direct sprake is van een ongezonde situatie. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een hoge leeftijd of specifiek medicijngebruik. Na de meting laat bijvoorbeeld de Omron M6 Comfort bloeddrukmeter zien via de LED indicator of uw bloeddruk binnen de norm van normale bloeddruk valt. Bij de kleur groen is dat het geval en bij een rood gekleurde LED valt de bloeddruk buiten de normale bloeddruk.

normale bloeddruk waarden

Thuis meten van de bloeddruk

Veel mensen laten een keer per jaar de bloeddruk meten bij de huisarts. Dit is veel te weinig en bovendien kan het een afwijkend beeld geven. Zeker als er sprake is van hoge bloeddruk in de familie is het zeer aan te bevelen om met grotere regelmaat de bloeddruk te meten. De meest geschikte plaats om de bloeddruk te meten is thuis of op het werk. Dit zijn tenslotte de plaatsen waar u de meeste tijd doorbrengt. Bovendien sluit u hierbij uit dat er een hogere bloeddruk gemeten wordt zoals bij de arts vaak het geval is. Tenminste 20% van de mensen heeft bij de huisarts een hogere bloeddruk. Dit verschijnsel wordt het “witte jassen effect”genoemd. Wees er zeker van dat u een klinisch gevalideerde bloeddrukmeter koopt. Deze bloeddrukmeters zijn getest en goedgekeurd door medici in het DABL instituut.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *