Het verhaal van een roker

Normale bloeddruk? Het verhaal van een roker.

Mijn naam is Ron en ik heb hoge bloeddruk. Althans niet altijd. Volgens de dokter heb ik een normale bloeddruk. Laat ik beginnen bij hoe ik tot het schrijven van deze blog ben gekomen.

Controle bij de huisarts

Aangezien ik de 50 jaar al ben gepasseerd en er nog al wat vervelende ziekten in de familie voorkomen ga ik elk jaar naar de huisarts voor een soort checkup. Ik ben een roker (ongeveer 15 sigaretten per dag) en ben iets te zwaar maar dat mag geen naam hebben. Nu drie weken geleden maakte ik me gereed voor mijn afspraak bij de huisarts. Eerst een douchebeurt en daarna mijn ontbijt van 1 bruine boterham en een glas jus. Normaliter steek ik daarna mijn eerste sigaret op maar met mijn huisartsafspraak in het achterhoofd liet ik dit ditmaal achterwege. Na ongeveer tien minuten in de wachtkamer hoorde ik mijn naam en mocht ik de spreekkamer van mijn huisarts binnen. Na de gebruikelijke computerhandelingen toverde hij mijn bloeduitslag op het scherm. Een week eerder was vanwege de checkup bloed afgenomen. Mijn arts schonk er weinig aandacht aan en zei dat er geen vreemde zaken uit waren gekomen. Vervolgens vroeg hij of ik rookte waarop ik zei: “Ja dokter al ruim 30 jaar”. De volgende vraag: “Beweegt u voldoende?”. Mijn antwoord was geen ja en geen nee. Natuurlijk beweeg ik onvoldoende maar je weet maar nooit welke wending zo’n gesprek neemt en ik wilde eigenlijk gewoon weten of alle gemeten zaken in orde zijn. Na wat heen en weer gepraat zei de dokter dat hij mijn bloeddruk ging meten en dat was het klaar.

Meting van de bloeddruk

Van mijn huisdokter moest ik op een wat meer comfortabele stoel gaan zitten bij een speciaal tafeltje. Mijn arm moest ik ontspannen neerleggen op deze tafel en kreeg vervolgens de instructie om rustig te ademen. Het manchet werd om mijn bovenarm gelegd en met een soort blaasbalg pompte mijn dokter lucht in het manchet. Ik voelde op een bepaald moment mijn slagader bonken in het manchet. Daarna werd de lucht uitgelaten en waren we klaar. U heeft een normale bloeddruk voor uw leeftijd was het commentaar van mijn dokter. Een gevoel van opluchting kwam in de plaats van mijn toch wel lichtelijke zorgen. Immers ik heb toch wat vaker hoofdpijn en twee trappen achter elkaar geeft wat meer moeite dan vroeger.

Normale bloeddruk of toch niet?

Buiten gekomen stak ik mijn eerste sigaret van de dag op en hij smaakte heerlijk. Ik keerde huiswaarts en dacht nog eens na over mijn checkup van dit jaar. Twee dingen bleven door mijn gedachte spoken. “Waarom nam ik vanmorgen geen sigaret terwijl ik dat altijd doe?” en de opmerking van mijn huisdokter “u heeft een normale bloeddruk voor uw leeftijd”. Het duurde even maar thuisgekomen kwam ik ineens tot de vraag bij mezelf wat als mijn bloeddruk gemeten zou zijn vlak na het roken van een sigaret? Het liet me niet los de dagen erna.

Boodschappen vandaag: Bloeddrukmeter en sigaretten

Sigaretten kopen is eenvoudiger dan een bloeddrukmeter kopen weet ik uit ervaring. Bij ons in het dorp is er in ieder geval geen winkel die verkoopt. Dan maar op internet speuren. Tot mijn verbazing is het aanbod enorm groot en zie je al gauw door de bomen het bos niet meer. Welke bloeddrukmeter moet je dan kopen? Zijn ze allemaal goed of niet? Via de website van de Nederlandse Hartstichting en een test van de Consumentenbond besloot ik de bloeddrukmeter te kopen die op beide lijstjes staat als de beste. Het werd een Omron M6 Comfort en eerlijk gezegd had ik nog nooit van dat merk gehoord. Maar goed als dokters het gebruiken zal het wel goed zijn. Nu nog tot morgen wachten en dan kan mijn experiment beginnen en krijg ik eindelijk antwoord op mijn vraag of ik wel normale bloeddruk heb na het roken van sigaretten.

Het Experiment

De bloeddrukmeter die ik per pakketpost heb ontvangen is gelukkig eenvoudig in te stellen en al vrij vlot ben ik klaar voor de eerste meting thuis. In de handleiding staat ook weer dat je ontspannen moet gaan zitten en geen bloeddruk moet meten vlak na het eten. Ik raak steeds meer overtuigd dat dit toch eigenlijk heel vreemd is. Betekent een normale bloeddruk dat je dan de hele dag als een zoutzak moet zitten? Ik besluit te beginnen volgens de instructies en doe mijn eerste meting. Mijn eerste meting geeft aan:bloeddruk meten met mijn bloeddrukmeter

SYS 122
DIA 80

Volgens de handleiding staat de eerste voor bovendruk en de tweede voor onderdruk. Nu de vraag of dit normale bloeddruk is natuurlijk. Even Googlen op normale bloeddruk en ik vind een paar websites waaronder deze waar ik mijn verhaal naar toe gemaild heb. Een normale bloeddruk is voor de bovendruk maximaal 140 en de onderdruk 90 lees ik. Nou de huisdokter heeft tot nu toe gelijk! Ik heb volgens deze eerste meting een normale bloeddruk. Ben ook blij dat het meten eenvoudig gaat en ben nu heel dicht bij het antwoord op mijn vraag. Volgende stap: roken!
roken en normale bloeddrukIk doe het manchet om mijn bovenarm en steek mijn sigaret aan. Na drie keer een flinke hijs druk ik op de startknop van de bloeddrukmeter voor de meting. Tijdens het opppompen van het manchet rook ik gewoon door. Ik voel mijn hart kloppen in mijn bovenarm en na het uitlaten van de lucht geeft de bloeddrukmeter aan:

E3

Tot mijn schrik lees ik in de handleiding dat er dan sprake is van een bloeddruk van boven de 299. Dat lijkt me vreemd dus ik meet nogmaals. Dit keer krijg een een uitslag van SYS (bovendruk) 177 en DIA (onderdruk) van 107. Ik weet niet of deze bloeddruk nu komt van de stress of van het roken of allebei.

Ik besluit even tot rust te komen en na een half uur verder te gaan. Even koffie drinken.
Ik moest terug denken aan de woorden van de dokter: “U heeft een volkomen normale bloeddruk”. Ja dat was zo op dat moment. Maar wat nou als je de hele dag dingen doet die de bloeddruk doen stijgen? Tijd voor de nieuwe meting.
Ik besluit om wat meetstress te voorkomen of errors op de normale manier de bloeddruk te meten. Dit maal geeft de Omron bloeddrukmeter aan:

SYS 136
DIA 88

Een duidelijke verbetering dus ten opzichte van de vorige meting genomen onder “niet normale” omstandigheden. Ik voel me opgelucht. Blijkbaar is een dergelijk hoge bloeddruk tijdens roken niet heel langdurig.

Conclusie: Normale bloeddruk? Ja en Nee

Tijd voor een conclusie. Ondanks dat de meting bij de huisarts tijdens de jaarlijkse checkup aangaf dat ik een normale bloeddruk heb is vastgesteld dat roken de bloeddruk behoorlijk opstuwt naar waarden die alles behalve normaal zijn. De meting bij de huisarts heeft mij jarenlang een schijnveiligheid gegeven. Als roker van 15 sigaretten per dag moet ik mij realiseren dat elke dat de bloeddruk behoorlijk oploopt en dan vervolgens gelukkig wel weer afneemt. Echter de druk op de aderen wordt gedurende een jaar duizenden keren onverantwoord hoog. Ik bedenk me ook dat er vele andere zaken zijn die waarschijnlijk leiden tot een abnormale bloeddruk. Dankzij de bloeddrukmeter die ik nu bezit ben ik bewust hiervan. Het meest lastige komt nog en dat is dus levensstijl veranderen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *